Nieuws artikel

maandag 28 oktober 2019

Gouden IJzer was weer prima

De hele afgelopen week ben ik met diverse paarden gestart in Luttenberg, in de strijd om het Gouden IJzer. Het is dichtbij, goed georganiseerd, mooi aangekleed en altijd gezellig. Het is een mooie kans om de paarden een paar keer te starten. Deze week nam ik Kaspara DFB (v. Uphill) mee voor haar wedstrijdebuut in de klasse L2, Jacuzzi M (v. Dundee) voor het eerst indoor in de klasse M2, Fuego (v. Ampere) reed naast zijn proeven ook de finale in de klasse M1 en last but not least maakte onze brave Istanbul (v. Jazz), zijn debuut in de klasse Z2. (foto)

Ik heb 16 proeven en de finale gereden en heb genoten! Ik zal niet alle proeven langslopen, maar van de 17 starts had ik 14 keer prijs, de andere proeven waren overigens ook prima.

Kaspara liep voor het eerst met mij een wedstrijd. Ze is groot en jong, ze heft nog wat tijd nodig om echt krachtig door de proeven te gaan, maar dat gaat helemaal goed komen. We scoorden al twee prijzen en veel winstpunten, ik ben erg tevreden over haar ontwikkeling.

Jacuzzi M loopt echt al heel goed zijn M2 proeven, hij kan echter nog veel beter dan hij deze week liet zien. Hij moet denk ik nog meer uitgedaagd worden, want af en toe is hij er met zijn hoofd niet bij in de proeven. Hij is niet kijkerig, maar let gewoon niet op. Toch haalde hij prijzen en had in principe ook finale mogen lopen, maar ik mocht daar maar 1 paard starten.

Ook Istanbul had recht op een plaats in de finale. Zaterdag zorgde de mooie zwarte echt voor een hoogtepunt, door in zijn 3e start ooit op dat niveau de nagenoeg perfecte Z2 proef te lopen. Wat deed hij zijn best en wat ontwikkelt dit paard zich goed ! We leren steeds beter zijn gebruiksaanwijzing kennen, dat werpt nu zijn vruchten af. Hij won de beide proeven met afstand, maar toch kozen we Fuego voor de finale. Voor Istanbul was het goed zo, die moeten we niet overvragen.

Fuego liep in al zijn vier M1 proeven in de prijzen. Omdat hij zo stabiel op concours is koos ik er voor om met hem de finale te rijden. Ook in de finale liep hij weer een super strakke proef. De uitgestrekte draf is nog wat moeilijk vol te houden voor hem, maar dat was ook het enige. Wij waren ook erg tevreden over zijn finale. In de einduitslag werden we 10e met 65,83% gemiddeld, dat viel iets tegen (64% en 67.67%). De klassering van de top drie was overigens naar mijn mening volkomen terecht, die combinaties lieten heel strakke proeven zien op hun niveau.

Ondanks deze kleine tegenvaller heb ik de hele week genoten van de ontwikkeling van de paarden, we wachten weer op de volgende editie van het Gouden IJzer.